LocalFocus komt met gratis versie van dataplatform

LocalFocus legt momenteel de laatste hand aan een grote update van het bestaande dataplatform. Na een half jaar ontwikkelen en finetunen verschijnt er binnen enkele maanden een gratis te gebruiken versie. Ook komt er een betaalde ‘Pro’ versie voor grootschalig gebruik.

Naast de gratis variant komen er drie pakketten beschikbaar:

LocalFocus Pro

Met LocalFocus Pro kunnen redacties onbeperkt visualisaties embedden. Deze komen vervolgens automatisch in jouw eigen huisstijl inclusief logo zodat ze matchen met de look and feel van jouw site. Daarnaast krijg je binnen het platform een eigen redactieomgeving, waardoor je gemakkelijk datasets kunt delen met collega’s.

LocalFocus Nieuwsdienst

Het LocalFocus Nieuwsdienst-pakket biedt alle voordelen van de Pro versie. Daarnaast krijg je onbeperkt toegang tot de Nieuwsdienst van de redactie van LocalFocus. Dit is een dagelijkse feed met datasets uit open databronnen en eigen onderzoek die interessante verhalen kunnen opleveren. Verder biedt de redactie van LocalFocus hulp en troubleshooting bij eigen datajournalistieke producties.

LocalFocus op Maat

Ook is op aanvraag maatwerk mogelijk. Denk hierbij aan een eigen installatie van het dataplatform en mogelijkheden voor nieuwe functionaliteiten, visualisatievormen etc.
2014 so far

Hoe vergaat 2014 ons tot nu toe? Op regionaal niveau vormen de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart een belangrijk agendapunt. In het kader van deze aankomende verkiezingen hebben we in opdracht van Dichtbij een pollmodule ontwikkeld. De uitslagen van deze zogeheten schaduwverkiezingen – ofwel, “Op welke partij zou jij nú stemmen?” – zijn gebaseerd op het online stemgedrag van de lezer. Vervolgens kunnen Dichtbij journalisten de resultaten visualiseren. In de eerste twee weken zijn er al 31 duizend stemmen uitgebracht en maakten meerdere communities gebruik van de visualisatiemogelijkheden van LocalFocus om de resultaten inzichtelijk te maken.

What’s up next?

Onze to-do- en bucketlist blijft groeien. Zo wordt het dataplatform steeds verder ontwikkeld met nieuwe features en verbeteringen. In een eerdere blog kondigden we de beschikbaarheid van puntenkaarten al aan. Hiermee kunnen gebruikers data over specifieke locaties visualiseren en in een tooltip allerlei informatie aan de desbetreffende locatie meegeven. Een voorbeeld hiervan is deze visualisatie gebruikt door Omroep Flevoland over het aantal treinstoringen per NS-station, afkomstig uit een eigen onderzoek van LocalFocus op basis van cijfers van Rijdendetreinen.nl

Verder wordt het eenvoudiger om eigen data te uploaden en geavanceerde aanpassingen door te voeren. Ook komen er nieuwe visualisatievormen en zal de redactie van LocalFocus nog verder inzetten op eigen onderzoek.

Één jaar LocalFocus: een korte flashback

Exact een jaar geleden startten Jelle Kamsma en Yordi Dam in het kader van The Challenge met het destijds nog grove concept LocalFocus. “LocalFocus gaat de samenwerking tussen datajournalisten en regionale en lokale media faciliteren”, presenteerde het duo destijds tijdens een van de eerste pitches.

Één jaar, meerdere financieringen ( en €€), Erik Willems als programmeur, een dataplatform + nieuwsdienst, een viertal mediapartners tijdens de pilot en een hoop kennis later is LocalFocus klaar voor 2014.

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder