We love data: dit deden we het afgelopen jaar met LocalFocus

Bij LocalFocus houden we van data. Mega. Veel. Data. Het afgelopen jaar publiceerden we 371 onderwerpen in onze Nieuwsdienst, oftwel gemiddeld zo’n 7 datasets per week. Denk aan bekende cijfers over werkloosheid, faillissementen of woningverkoop, maar ook iets minder voor de hand liggende datasets over het aantal vermiste dieren per gemeente, boetes voor minderjarigen met een slok op of overlastmeldingen over verwarde personen.

Staven, lijnen, vlakken en punten

In totaal zijn alle met LocalFocus gemaakte grafieken dit jaar bijna 50 miljoen keer bekeken. De meest bekeken visualisaties hangen veelal samen met grote nieuwsgebeurtenissen. Deze nieuwskaart over de aanslagen in Parijs door NU.nl bijvoorbeeld. Of de versie van NRC.

Nieuwskaart op NU.nl

Ook visualiseerde het Algemeen Dagblad zijn jaarlijkse Misdaadmeter voor het eerst met LocalFocus.

Daarnaast is sinds dit jaar superwobber Sjors van Beek onderdeel van de LocalFocus-redactie. Hij houdt zich bezig met het opstellen van verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), waarmee we overheidsgegevens boven tafel halen. 30 onderwerpen (8 procent van alle toegevoegde datasets aan de Nieuwsdienst) publiceerden we dit jaar op basis van via de wob verkregen data. Enkele highlights? Dit artikel over rijbewijsverleningen voor 75-plussers (fun fact: de oudste Nederlander met een rijbewijs is deze 104-jarige Steenbergenaar), klagende Groningers over geluidsoverlast in hun stad of de constatering dat de NVWA – acht jaar na de invoering van het rookverbod in de horeca – nog steeds veel geld binnenhaalt met boetes aan rokende kroegeigenaren. Met Urk als absolute hotspot. Ook experimenteerden we met een interactieve documentaire: via de wob vroegen we cijfers op over het aantal personen dat hun kinderalimentatie niet kan (of wil) betalen. Samen met Emiel Elgersma werkten we vervolgens aan deze kijk-én-klik docu voor RTV Oost, Omroep Flevoland, Omroep Brabant en L1.

Screenshots webdocu

We zijn dit jaar veel te weten te komen over de 393 gemeenten die Nederland telt. Dat hondenbezitters in Rotterdam het meest kwijt zijn aan hondenbelasting, bijvoorbeeld. Dat de lucht in Vlieland en Texel flink schoner is geworden. Dat inwoners van Heerlen gemiddeld 525 euro meer dan de verwachte zorgkosten declareren bij hun zorgverzekeraar, of dat de gemeente Eindhoven van de grote gemeenten het minst goed bereikbaar is voor e-mailvragen van inwoners.

Hoewel we het grootste deel van de data handmatig verzamelen en verwerken, hebben we het onszelf – en de gebruikers LocalFocus trouwens ook – een stukje makkelijker weten te maken. Zo halen we sinds dit jaar alle relevante CBS-data automatisch binnen door middel van de “scraper tool”. Iedere dag de meest recent bijgewerkte periodieke CBS-data (denk aan inflatie, consumentenvertrouwen en economische groei) visualiseren zonder te hoeven zoeken in de Statline databank? Easyschmeasy. Alle CBS-data is trouwens ook (gratis) toegankelijk in de LocalFocus Playground.

Enkele CBS-datasets die automatisch worden binnengeladen in LocalFocus

Zoals eerder gezegd: wij houden van data, spreadsheets, grafieken en kaarten en nerdy dingen doen. Maar ook de gebruikers van LocalFocus – die hun eigen verzamelde data visualiseren – maakten het afgelopen jaar mooie dingen. Enkele favorieten van het LocalFocus-team:

Politie sneller aanwezig bij levensbedreigende situaties (NU.nl)

Interactieve kaarten in storyboard

 

Interactieve kaart
 
Storyboard met kaart en grafiek
 
Interactieve kaart
Veel dataplezier in 2016!
 
Het LocalFocus-team
Erik, Jelle, Yordi, Priscilla, Sjors en Eva

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder