LocalFocus zoekt jou!

Journalist of gewoon geïnteresseerd? LocalFocus zoekt testers voor de bètaversie van het digitale dataplatform. Maar wat kun je verwachten van deze eerste testversie en waar gaan we heen?
Het platform
In Nederland en daarbuiten zijn bergen van data te vinden. Allemaal potentiële nieuwsbronnen, maar toch te lastig en te technisch. De datajournalisten van LocalFocus verzamelen en verwerken deze data en brengen het via het digitale platform hapklaar naar de journalist. Ons doel is dat iedere journalist ermee kan werken en met data nieuwe verhalen kan vertellen en visualiseren.
Het platform krijgt al vorm, maar het is absoluut nog geen eindproduct. We willen slechts de functionaliteit testen. Dus heb je verbeterpunten, ideeën, vind je ‘bugs’? Laat het weten.
Wat zit er in de bèta?
Zoeken binnen een beperkte hoeveelheid data, op plaats (provincie, gemeente etc.) en trefwoorden. Eenvoudig filteren binnen datasets en het resultaat bekijken op kaarten, in grafieken of diagrammen. Met een druk op de magische knop de visualisatie klaarmaken om te embedden voor op de eigen website.
Waar gaan we heen?
Als het platform voltooid is zal LocalFocus er zeer regelmatig data in publiceren, waarvan wij denken dat er nieuws in zit. Dat doen we handmatig of met de permanente datascrapers. Journalisten geven aan wat hun interessegebieden zijn en worden gewaarschuwd als er relevante data is toegevoegd. Bij nieuwe data geeft LocalFocus aanwijzingen wat mogelijk de interessante verhalen zijn, toegespitst op regio’s.
Journalisten kunnen alle visualisaties in de huisstijl van hun mediabedrijf embedden op hun eigen site. Zonder technische kennis toch professionele interactieve infographics publiceren. Verder wordt de ‘embed-tool’ uitgebreid: het zal steeds meer een middel worden om verhalen te vertellen, met tabbladen en speciale tekstkaders… nieuwe manieren om data voor het publiek te duiden!
De datascrapers zullen steeds meer evolueren tot echte robots die constant interessante databronnen afgrazen, altijd zoekend naar de laatste informatie. Op de tekentafel ligt nog meer, maar dat volgt 🙂
Meedoen met het testen? Meld je aan en stuur een mailtje naar erik@localfocus.nl.

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder