Erik: “Een eigen kaartserver geeft vrijheid”

Erik Willems is als developer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het LocalFocus Dataplatform. De afgelopen weken was hij met name druk met een belangrijke update voor de Nieuwskaart. Hij legt waarom.

In eerste instantie maakte LocalFocus nog gebruik van Google Maps. Vrij snel werd de overstap gemaakt naar een eigen kaartserver op basis van Open Street Map (OSM). Waarom?
“Met Google Maps heb je veel minder controle over de kaarten. Doordat we alles nu in eigen beheer hebben, wordt er meer mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld al het kaartmateriaal worden gedownload in vectorformaat wat erg handig is voor vormgevers (voorbeeld). Bovendien hebben we nu niks te maken met limieten die Google hanteert voor hun kaartservice. Met onze gebruikers overschreden we deze limieten al snel en onlangs zijn ze zelfs verlaagd.”
 
Wat waren de grootste uitdagingen bij het opzetten van een eigen kaartserver?

“Doordat LocalFocus niet de beschikking heeft over een groot serverpark moest er heel slim worden omgegaan met de middelen. De OSM-database is enorm en toch moeten alle kaarten snel geserveerd kunnen worden. Zeker omdat deze kaarten bekeken worden op de grootste nieuwssites van Nederland.”

Op welke functionaliteit van de Nieuwskaart ben je het meest trots?
“Ik vind zelf erg tof hoe we de tekenfuncties, waarmee eenvoudig punten, routes en gebieden op de kaart kunnen worden getekend, hebben gecombineerd met de mogelijkheid om data toe te voegen. Voor de beginner houden we het platform zo laagdrempelig terwijl ook een doorgewinterde datajournalist zijn creativiteit kan gebruiken.”
Wat vind jij zelf de meest geslaagde productie met de Nieuwskaart?
Productie door Lars Boogaard
“Ik ben zelf erg fan van wat Lars Boogaard van de NOS allemaal produceert. Hij weet echt nieuwe dimensies aan de kaarten toe te voegen. Ik bouw het raamwerk maar Lars doet soms dingen waar ikzelf nog niet eens aan had gedacht, zoals de productie over vermiste oorlogsvliegers of de kaart naar aanleiding van de aardbeving in Italië.”

Onlangs is de kaartserver grondig op de schop gegaan. Waarom was dit nodig?

“Het probleem met de eerste kaartserver was dat deze erg groot was. Een kleine aanpassing in de vormgeving doorvoeren nam hierdoor enorm veel tijd in beslag. We konden daardoor niet snel inspelen op de wensen van onze gebruikers. Met de update zijn we veel flexibeler geworden. De nieuwe kaartserver is snel genoeg om on-demand kaarttegels te genereren met custom kleuren, lettertypes etc. zoals de Map Styler laat zien.”
 
Wat is het doel van de Map Styler?
LocalFocus Map Styler
“Ik hoop dat het onze gebruikers aanzet om meer na te denken over de vormgeving van de kaarten. De Map Styler moet een indruk geven van wat er allemaal mogelijk is. Iedereen is Google Maps gewend terwijl er nog zoveel meer kan.”
Tot slot, wat ligt er nog in het verschiet voor de Nieuwskaarten?
“Ik wil een aantal themakaarten gaan maken voor het platform. Bijvoorbeeld een kaart met extra nadruk op de snelwegen die beter geschikt is om file-informatie weer te geven of een kaart met de focus op natuurgebieden om data over wilde dieren op te plotten. Ook heb ik nog wel wat ideeën om de user interface van het platform te verbeteren zodat het gebruik nog makkelijker wordt.”

Meer over regionale data en datajournalistiek?

Ontvang elke maand een nieuwsbrief over interessante regionale data en datajournalistiek:

Meld je hier aan