Yordi: “Datasets met de hand bijhouden loont!”

Yordi Dam is ruim drie jaar datajournalist bij LocalFocus en geeft een kijkje in de keuken. Dataportals, scrapers,.. leuk. Maar ook ouderwets handwerk is zinvol.

Welk dataverhaal vond jij het leukst om aan te werken deze week?


“Ik berekende deze week dat bijna 1 op de 7 opvanglocaties voor asielzoekers onbewoond is. Er is veel ophef over noodlocaties voor asielzoekers maar nu zit het COA ineens met bijna 6.000 lege bedden. In totaal wordt minstens 11% van de bedden niet gebruikt. Waarom? De instroom van asielzoekers daalt flink. Steeds meer opvangcentra zijn hierdoor overbodig.”

Hoe kwam je bij dit verhaal? 

Bekijk onderwerp “onbewoonde opvanglocaties” in LocalFocus

“Iedere week hou ik een overzicht van opvanglocaties bij. Hier begon ik een jaar geleden mee als materiaal voor achtergrondverhalen. Bij mijn laatste controle bleek dat 16 opvanglocaties helemaal leeg staan. Dus bij toeval.”

Hoe heb je de dataset samengesteld?


“Handwerk. Het COA heeft van opvanglocaties geen complete dataset beschikbaar. Dus ik ging naar de site van het COA en ik klikte op alle opvanglocaties. Dat doe ik nu elke week opnieuw en kijk of er dingen zijn veranderd. Het is een handwerkje, maar omdat we een keer de basisdataset hebben gemaakt kost bijwerken slechts enkele minuten per week.”

Waarom koos je voor deze visualisatie?


“De kaart (hierboven) laat mooi de spreiding zien. Lege centra zijn rood, dus de bezoeker ziet meteen dat in elke regio wel een leeg centrum is. Ik geef ook per opvanglocatie extra informatie als je erop klikt.”

Wie heb je gesproken voor dit verhaal?

Aantal incidenten in opvangcentra

“We hebben onze conclusies en het kaartje voorgelegd bij het COA. Zij herkenden dit beeld en vertelden bovendien dat alle geplande nieuwe opvanglocaties (staan niet op de kaart) zijn opgeschort. Over de toekomst van de bestaande lege centra hakt het overheid deze maand een knoop door.”

Gebruik je vaker deze databron?


“Toevallig publiceerden we deze week ook een overzicht van incidenten in opvangcentra van het COA. Dit nieuws konden we snel op de kaart zetten, want we hadden natuurlijk al die lijst met opvanglocaties inclusief geografische coordinaten. Het koppelen was zo gebeurd.”

Dus datasets bijhouden is de moeite waard?


“Zeker. Ik begon met deze dataset voor achtergrondverhalen. Maar toen ik er verder in ging duiken bleek er meer. Ook gebruiken we de dataset om andere data van het COA sneller te verwerken. Handwerk is de moeite waard bij onderwerpen die langer actueel blijven.”

Meer over regionale data en datajournalistiek?

Ontvang elke maand een nieuwsbrief over interessante regionale data en datajournalistiek: