Zo brachten media de verkiezingen in kaart, en bezoekcijfers

Een aantal media gebruikten gisteren het dataplatform van LocalFocus om de verkiezingen in de VS te visualiseren. Dit zijn vaak de dagen dat onze gebruiksstatistieken door het dak gaan. Enkele cijfers willen we met jullie delen en ook voorbeelden van wat er gisteren is gemaakt met LocalFocus.

De cijfers:

LocalFocus-visualisaties werden gisteren in totaal ruim 1,3 miljoen keer bekeken. Op het hoogtepunt serveerden de servers van LocalFocus 750 grafieken en kaarten uit per seconde. De “uptime” was 100%. De servers van LocalFocus kunnen tegen een stootje.

Enkele voorbeelden met LocalFocus:

 

Het Parool 

Het Parool koppelde hun uitslagenkaarten aan Google Spreadsheets. Vanuit daar konden ze de uitslagen makkelijk bijhouden en de kaart werd automatisch ingevuld. Ze gebruikten hiervoor de Nieuwskaart-functie van LocalFocus.

Bekijk

 

Nu.nl

Nu.nl koos voor de basiskaart van het dataplatform. Hiermee kan je snel de uitslagen weergeven op een kaart. Werkt ook goed op mobiele telefoons. Doeltreffend!

Bekijk

 

De Volkskrant 

De Volkskrant ging in op stemstatistieken. Welke groepen stemden op welke kandidaat? Ze gebruikten LocalFocus-grafieken, volledig in de huisstijl van De Volkskrant.

Bekijk

NRC

NRC maakte zelf een “uitslagmeter” en plaatste daaronder een Nieuwskaart van LocalFocus. Alle uitslagen werden live uit een Google Spreadsheet gehaald.

Bekijk

Dit vonden we ook heel tof:

 

New York Times

De uitslagenpagina van de New York Times bevat alles wat je nodig hebt: een zichzelf vullende uitslagenmeter, kaarten op staat- en countyniveau en een aantal gave radars. Een mooi en volledig dashboard!

Bekijk

 

 

The Washington Post

The Washington Post keek al iets dieper dan alleen de uitslagen van woensdag. De krant analyseerde in hoeverre counties zijn veranderd van stem ten opzichte van 2012 en visualiseerde dat met deze lijnenkaart.

(Let op! De kaart is een kwartslag gedraaid, dus het oosten ligt nu in het noorden. Interessant experiment, maar misschien wat verwarrend op het eerste gezicht)

Bekijk

 

Meer over regionale data en datajournalistiek?

Ontvang elke maand een nieuwsbrief over interessante regionale data en datajournalistiek:

Meld je hier aan