‘Onze redacteuren zoeken naar het menselijke verhaal achter de data’

Een regionaal verhaal dat ons altijd is bijgebleven is er één van BN DeStem. Op basis van cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen die wij publiceerden, zochten zij de oudste Nederlander met rijbewijs op. Dit was de 104-jarige Aart Overtveld uit Steenbergen. Genoeg reden voor een gesprek met Hille van der Kaa, hoofdredacteur van dit regionale medium uit West-Brabant, over datajournalistiek en de toekomst.

Wij vinden het zo leuk dat jullie op basis van koude data een menselijk verhaal weten te maken. Vertel eens, hoe doen jullie dat?
‘We maken gebruik van de Nieuwsdienst van LocalFocus. De online redactie ontvangt bijna dagelijks nieuwe datasets. Deze worden geïnterpreteerd en vervolgens publiceren zij daarbij een verhaal. De focus ligt hierbij op regio West-Brabant, ook de grafieken of kaarten proberen we zo regionaal mogelijk weer te geven zodat mensen uit de regio gemakkelijk de gemeentelijke data kunnen vinden. De redacteuren kijken wel vaak verder dan de aangeleverde dataset, ze zoeken echt naar het menselijke verhaal erachter.’

Zoals het geval was bij de 104-jarige man met een rijbewijs.
‘Inderdaad. We kregen toen de data van LocalFocus binnen en zagen dat de oudste Nederlander met rijbewijs in onze regio woont. Die hebben we natuurlijk opgezocht en dat heeft een echt mensen-verhaal opgeleverd.’

En dat op basis van data. Halen jullie nog ergens anders data vandaan?
‘Jazeker, we gebruiken ook jaarverslagen en data van gemeenten, maar eerlijk gezegd staat de journalist vaker op straat dan in een dataset. Nieuws zoeken in een dataset is superhandig als je op zoek bent naar trends of verdieping, maar als je wilt weten wat er buiten aan de hand is, waar mensen over praten, waar ze bang voor zijn of wat dan ook, dan ga je de straat op. Een dataset komt dan weer goed van pas om uitzonderingsgevallen te vinden.’

Welke ontwikkelingen zie jij in de toekomst?
‘Gepersonaliseerd en location-based zijn wel trends, maar niet perse binnen de journalistiek. In de dagelijkse praktijk zie je op redacties weinig op data gebaseerde journalistiek. Je had de Panama Papers natuurlijk, maar op kleinere schaal voert data nog niet de boventoon. Ik zie wel toekomst in technologie die de journalist helpt bij de productie.’