‘Interactieve visualisaties maken het ondernemersklimaat in Utrecht inzichtelijk’

De Economic Board Utrecht was een van de eerste klanten van LocalFocus buiten de journalistiek. Onlangs lanceerden ze een interactieve, custom-made nieuwskaart waarop bedrijven en experts te vinden zijn die kennis hebben van Healthy Urban Living. We spraken met Evelien Boshove, researcher bij EBU.

Wat is Economic Board Utrecht (EBU) precies?
“Wij zijn een semi-publieke overheidsorganisatie en worden gefinancierd door de provincie en gemeenten. Aan de hand van maatschappelijke uitdagingen proberen wij de economie aan te jagen. Hierbij laten we ons leiden door drie thema’s: groen, gezond en slim.”

En hoe doen jullie dat?
“EBU brengt partijen samen om deze thema’s aan te pakken met het doel de economie in de regio te versterken. Wij hebben hierin een coördinerende rol en brengen vaak kennisinstellingen, overheden en ondernemers samen.”

Healthy Urban Living kaart

Hoe kwam je op het idee om tools te maken voor bedrijven in plaats van gewoon data beschikbaar te stellen?
“Ik werk op de afdeling Research en wij hebben toegang tot het provinciaal arbeidsplaatsregister. Hierin staan bijvoorbeeld de werkgelegenheid- en werkloosheidscijfers. Daarnaast gebruiken we ook veel openbare data. Bijvoorbeeld van het CBS, RVO en onze eigen onderzoeken naar bijvoorbeeld award-winnende bedrijven of innovatieve start-ups.

Hoe verwerken jullie deze data precies?
“Een paar jaar geleden gebruikten we een ouderwets programma om deze data te ontsluiten, maar wij misten de interactiviteit. We kunnen wel grafieken en cijfers op de website zetten, maar het zijn enorme bestanden. Het gaat om banen en bedrijven in de hele provincie Utrecht.”

Ik kan me voorstellen dat dat inderdaad een behoorlijke bak aan data is.
“Wij zochten dus een effectieve manier om deze data te ontsluiten. Hierin liepen we voorop. Er waren maar weinig tools waarmee we interactieve grafieken kunnen maken, laat staan op onze website kunnen publiceren en delen met ons publiek. Toen kwamen we online een kaart van LocalFocus tegen, dat was precies wat we zochten!”

Wat is de ervaring van jullie gebruikers met jullie dienst?
“Kleinere gemeenten hebben niet allemaal een statistiekafdeling, maar willen wel weten hoe het ervoor staat met bijvoorbeeld werkgelegenheid. Wij voorzien hen in deze behoefte.”

Oh, ik dacht dat jullie er vooral voor de niet-overheidsinstellingen waren.
“Ook ja! Ondernemers zijn heel blij met de interactieve kaarten bijvoorbeeld. Het geeft het inzicht in bijvoorbeeld de verspreiding van start-ups. Dat niet alleen, we koppelen ook bedrijfsinformatie van deze start-ups aan de kaart. Zo krijg je een goed beeld van het ondernemersklimaat en de economie in de provincie. Deze cijfers worden maandelijks geüpdatet en die versturen we in onze nieuwsbrief.”

Die interactieve kaart die deze week gepubliceerd is, wat staat daar nu precies op?
“Dit is de Healthy Urban Living kaart. Op deze kaart zijn bedrijven te vinden die kennis hebben van dit onderwerp. Ook hebben we proeftuinen, producten en ruimtelijke projecten in beeld gebracht.”

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
“We wilden alle initiatieven uit de provincie die aansluiten bij onze thema’s op de kaart zetten. Dit is een eerste verkenning om in kaart te brengen waar we het eigenlijk over hebben. Het geeft je per onderwerp inzicht in alle projecten die zijn opgezet of in ontwikkeling zijn. Het is de bedoeling dat er steeds meer initiatieven gelanceerd worden, dus dit is ook een oproep voor meer!”

De Healthy Urban Living kaart is onlangs in het bijzijn van partners als provincie Utrecht, stad Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Utrecht Science Park gelanceerd.

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder