16 maart 2017

Hoe 22 Nederlandse media de uitslagen van #TK2017 met onze tool in kaart brachten

Terwijl we wachten op de verkiezingsresultaten van Leeuwarderadeel (Woohoo! Zelfs Leeuwarderadeel is inmiddels binnen!) wagen we ons vast aan een terugblik. Ook voor ons waren dit bijzondere verkiezingen; voor de eerste keer bouwden we een speciale tool om de uitslagen snel en aantrekkelijk inzichtelijk te maken voor zoveel mogelijk nieuwsgebruikers. Wat ons betreft zijn we daar aardig in geslaagd.

Cijfers
We zouden LocalFocus niet zijn als we niet beginnen met wat cijfers en een gifje vol grafiekjes. In totaal maakten 22 nieuwssites gebruik van onze tool.  Bij zowel grote landelijke titels (denk: NU.nl, AD, de Volkskrant, NOS en De Telegraaf) als regionale titels (bijvoorbeeld BN De Stem en Omrop Fryslân) schitterde onze verkiezingstool op de voorpagina.

Dat trok uiteraard ook een wissel op de servers – maar ons hoor je niet klagen. Gemiddeld hadden we in de afgelopen uren tussen de 50 en 60 duizend paginaweergaven per minuut. Op het hoogtepunt, rond 7 uur vanochtend, waren dat zo’n 72 duizend weergaven per minuut. We vonden het belangrijk dat onze tool snel zou laden in bijna alle omstandigheden, dus zelfs als je in de trein op het Wifi-netwerk van de NS zit. Dat is gelukt: hij is maar 70kb.

De verkiezingstool bij 22 verschillende media-organisaties


Waarom?
We wilden voor deze verkiezingen een simpele maar doeltreffende verkiezingstool maken die door verschillende landelijke en regionale media ingezet kon worden om hun gebruikers snel en op een gebruiksvriendelijke manier inzicht te geven in de laatste verkiezingsresultaten. Ongeacht of ze aan hun bureau achter een laptop, met een tablet op schoot op de bank of met hun mobieltje in de trein zitten. Die gebruikers wilden we ook nog eens de mogelijkheid geven om dieper in de resultaten te duiken: door te bekijken hoe de uitslagen per gemeente van elkaar te verschillen en door zelf coalities te bouwen.  

We wisten 22 mediatitels van dat product te overtuigen. In de Verkiezingstool die sinds gisteravond op hun sites draait, loopt de voorlopige uitslag (landelijk en per gemeente) direct binnen zodra het ANP die verwerkt heeft. De uitslag wordt in een liggend staafdiagram vergeleken met de uitslag van 2012. Daarnaast is op een kaart van Nederland de grootste partij per gemeente te zien, met de mogelijkheid om een gemeente op te zoeken via een zoekscherm en in te zoomen op een specifieke regio.

De 22 titels die gebruik maakten van onze verkiezingstool


Nieuw voor LocalFocus – en wat ons betreft zeker een succes – is de coalitiebouwer. Deze laat een virtuele zetelverdeling zien met de mogelijkheid om (door partijen aan te vinken) voor verschillende coalities te bekijken of er een meerderheid is.

Makkelijk
We wilden de tool laagdrempelig houden, zowel voor media als voor de eindgebruiker. Door ‘m aan verschillende titels aan te bieden, hielden we het project betaalbaar voor alle partijen. Enige vereiste voor media was dat ze toegang hadden tot de ANP Verkiezingsdienst. In overleg pasten we de standaardtool aan de huisstijl van het medium aan. Met het nodige maatwerk zorgden we ervoor dat hij op alle apps van onze gebruikers goed werkte en er mooi uitzag. 

Met behulp van een wizard konden redacteuren vervolgens in een paar stappen de tool verder aanpassen aan hun eigen voorkeuren, bijvoorbeeld door de coalitiebouwer weg te laten of door de tool te laten openen met een specifieke gemeente in plaats van heel Nederland. De wizard liet het resultaat direct zien en leverde een iframe op die in de nieuwssite ingesloten kon worden. Doordat de uitslagen automatisch binnenliepen, hadden de redacteuren er daarna geen omkijken meer naar.


De totstandkoming van de verkiezingstool


Live
Een aantal media maakten bovendien van de mogelijkheid gebruik om de verkiezingstool als live video op Facebook te tonen. Daardoor konden Facebookgebruikers in hun timeline direct de laatste uitslagen zien. Onder andere NUlive deed dat, met een tof resultaat. 


De livestream van NU.nl op Facebook


Liep het dan allemaal megasoepel? Toegegeven, we hebben er twee keer uit gelegen. Gelukkig was dat beide keren binnen twee minuten opgelost. Kwestie van seconden dus. Ruimte voor verbetering is er altijd. De komende dagen gaan we dan ook zoveel mogelijk suggesties, kritiek en andere reacties van onze gebruikers verzamelen. Zodat we tijdens de volgende verkiezing met nog iets mooiers kunnen komen. Tot de volgende!