18 januari 2018

DIY: KNMI-data realtime op kaartjes

Wat een storm vandaag! Mooi moment voor Yordi, Priscilla en Linda om KNMI-weerstations te koppelen aan een Nieuwskaart in LocalFocus. Dit is het resultaat. En dit is hoe zij dat deden:


Stap 1. Bekijk de data


Het KNMI houdt een tabel bij met gegevens van weerstations. Deze tabel wordt elke 10 minuten bijgewerkt. De data valt onder een open licentie. Dat is mooi! ­čĹî

Stap 2. Importeer tabel in Google Spreadsheets


Ooit wel eens gespeeld met de functie IMPORTHTML in Google Spreadsheets? Dit is een mooi moment! Plak onderstaande formule in de eerste cel (dat is A1): 

=IMPORTHTML("http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarnemingen"; "table"; 1)

Voila. De tabel is geladen en wordt ook up-to-date gehouden door Google Spreadscheets. Top! ­čĹî

Stap 3. Coordinaten vinden


Even wat handwerk. Elk meetstation staat ergens in Nederland. Maar waar? En graag als geografisch co├Ârdinaat (latitude en longitude). Het KNMI houdt een overzicht bij en Yordi, Priscilla en Linda namen 15 minuten om de co├Ârdinaten naast de ge├»mporteerde meetstations te plakken in twee extra kolommen. Zolang het KNMI de volgorde van de meetstations in de tabel niet verandert werkt dit prima.

De Google Spreadsheet ziet er nu zo uit:


Stap 4. Koppelen aan Nieuwskaart


Publiceer jouw Spreadsheet nu op internet. Druk op Bestand > Publiceer op internet en bevestig. Maak een nieuwe Nieuwskaart in LocalFocus. Klik onder Meerdere punten ophalen uit spreadsheet op de Cirkels vanuit spreadsheet. Een nieuw venster opent. Hoe wil je de dataset invoeren? Vanuit Google Spreadsheet. Plak de link naar de Spreadsheet in het vakje. Klik op onder Wind (m/s) op Afmeting cirkels.

De tabel met meetpunten van het KNMI is nu gekoppeld aan jouw kaart. Je kan nog veel meer instellen, zoals kleuren, tooltips, popups, etc. maar dat is aan jou. Lees er hier meer over.

Meer info? Contact jelle@localfocus.nl