Nieuw in LocalFocus: staaf- en lijngrafieken met dubbele Y-as

We gaan het nieuwe jaar fris in met een nieuwe frisse visualisatievorm! Vanaf nu kun je eenvoudig een lijngrafiek met twee verticale assen maken of een lijn- en staafgrafiek combineren. Deze vorm gebruik je als je twee variabelen met verschillende eenheden (een eenheid is het ‘soort’ cijfer, bijvoorbeeld een percentage, aantal of bedrag) wilt vergelijken of om een verband aan te tonen. Denk aan de jaar-op-jaar prijsstijging van chocola, snoep of ijs en de ontwikkeling ten opzichte van het beginpunt januari 2015 (1) of het aantal melkveebedrijven ten opzichte van het gemiddeld aantal gehouden melkkoeien (2).

Hoe maak je een grafiek met dubbele Y-as?

Voor het maken van een grafiek met een dubbele Y-as heb je een tabel met twee variabelen nodig. Een voorbeeld: we willen uitzoeken hoe het zit met de schaalvergroting van landbouwbedrijven. In onderstaande tabel vind je het aantal bedrijven dat melkvee houdt en het gemiddeld aantal gehouden melkkoeien per landbouwbedrijf

Deze tabel voeg je toe aan het LocalFocus-platform zoals je gewend bent (ben je nieuw met LocalFocus of heb je een opfrisser nodig? Volg dan deze tutorial), waarbij je aangeeft dat het aantal bedrijven en het gemiddeld aantal melkkoeien de eenheden zijn. Vervolgens zet je beide eenheden aan en selecteer je een lijngrafiek.

Omdat je normaal gesproken twee eenheden niet direct met elkaar kunt vergelijken, het zijn immers verschillende ‘soorten’ cijfers, geeft het platform je een automatische waarschuwing (‘Waarschijnlijk kun je de eenheden in deze visualisatie niet met elkaar vergelijken’). Als je van plan bent om een grafiek met dubbele Y-as te maken kun je deze waarschuwing echter negeren.

Ga vervolgens naar het tabje ‘Creëren’ en klik in de grafiek op het legendablokje van de variabel die in de tweede Y-as moet komen te staan, in dit geval het gemiddeld aantal gehouden melkkoeien per landbouwbedrijf. Vink ‘Plaatsen in rechter as aan’ en voilà: een grafiek met dubbele Y-as!

Het platform maakt automatisch een inschatting van de benodigde schaalverdeling voor je grafiek. Mocht je deze alsnog aan willen passen, klik dan wederom in de grafiek op een van cijfers op de verticale as die je aan wilt passen. Vervolgens kun je zelf een minimale en maximale waarde aangeven.

Tot slot is het nog mogelijk om een staaf- en lijngrafiek te combineren. Om dit te doen selecteer je binnen het tabje “Verkennen” de kolomgrafiek (Deze: 📊), selecteer je de variabel die als lijngrafiek weergegeven moet worden (in dit geval gemiddeld aantal gehouden melkkoeien per landbouwbedrijf) en vink je ‘Teken als lijn’ aan.

Hoewel een grafiek met dubbele Y-as in sommige gevallen heel doeltreffend kan zijn, is het voor sommige lezers een complexe en lastig af te lezen grafiekvorm. Vraag jezelf dus goed af of deze vorm geschikt is voor je data. Bij twijfel, kies voor een Storyboard of een grafiek met een interactieve dropdown. Heb je vragen over deze visualisatievorm? Stuur dan een mailtje naar yordi@localfocus.nl

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder