De LocalFocus #GR2018 recap in zes getallen

Waarschijnlijk begon voor veel mensen de verkiezingen gisteren pas echt te leven maar op het LocalFocus HQ zat de kieskoorts er al een aantal maanden flink in. Voor de tweede keer in vier jaar coverden we namelijk de verkiezingen, waarbij de gemeenteraadsverkiezingen voor ons als ‘liefhebbers van lokaal’ (onze naam zegt het al, uiteraard) natuurlijk een tof project was om eens goed uit mee uit te pakken. It was a hell of a ride, maar wel een hele leuke, die we aan de hand van zes getallen met jullie willen delen.

2 keer kiezen 🗳2️⃣

Dit jaar werd niet alleen in 335 gemeenten een nieuwe raad gekozen, maar mocht in alle gemeenten ook gestemd worden voor het raadgevend referendum. Twee keer kiezen, twee tools dus. Gelukkig hoefden we het wiel niet twee keer uit te vinden. Veel elementen uit de uitslagentool konden we namelijk gebruiken voor de referendumtool. Easyshmeasy!

De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen

De uitslag van het referendum per gemeente

5 teamleden (en een kat) 👨🏻👨🏻👨🏻👩🏻👩🏻(😽)

Je hebt geen gigantisch team nodig om veel voor elkaar te kunnen krijgen: met een team van in totaal vijf mensen werkten we de afgelopen maanden hard de voor-, achter- en zakelijke kant van de tool, met als hoogtepunt de uitslagenavond. Heb je daarvoor een hippe newsroom nodig? Nee hoor; dat kan allemaal prima aan de keukentafel!

Priscilla, Yordi, Jelle en Linda tijdens de uitslagenavond. Developer Erik zorgde vanuit zijn eigen huis dat alles technisch op rolletjes liep

(Ongeveer) 5 maanden 🗓

Eind oktober, maanden voor de verkiezingen dus, begonnen we met de eerste voorbereidingen. Lees: grafiekkrabbels met pen en papier, interfaceprobeersels en een voorzichtige verkenning van titels die dit mogelijk net zo tof zouden vinden als wij. Het idee was dit keer om de uitslagentool, zowel voor de gemeenteraad als het referendum, mobile first, te desingen. Meer een app dan zo’n typische ‘dashboard look and feel’ die je op desktop vaak ziet dus. Na flink wat uren schetsen, schaven, stijlen, schaven, schaven en schaven, startte developer Erik begin februari met het bouwen van de tool.

28 titels 📰🖥📱

Dit jaar verzorgden we de online uitslagenvisualisaties voor 28 verschillende titels. Van landelijke media als NU.nl, de Volkskrant en de NOS tot regionale titels als Omroep West, PZC en Omroep Fryslan. Alle uitslagen, van zowel de gemeenteraadsverkiezingen als het referendum, vulden automatisch de tool op het moment dat ze bij het ANP binnenkwamen. Daarvoor koppelden we de datafeed van het persbureau aan onze tool, zodat de meeste recente uitslagen altijd instant op de kaart en in de grafieken staan. Dat ging op Schiermonnikoog lekker rap; het Waddeneiland kwam na 13 minuten en 59 seconden al met de definitieve uitslag (in onder andere Almere, Amsterdam, Diemen en Venray zijn ze op het moment van schrijven, donderdagmiddag, trouwens nog bezig).

Een overzicht van alle titels waarvoor we de verkiezingsvisualisaties hebben gemaakt

5 (televisie-)uitzendingen 📺

Een nieuwe uitdaging: televisiegraphics. Dit jaar maakten we voor het eerst ook verkiezingsuitslagen tijdens de live-uitzending van vier omroepen (Omroep West, Zeeland, Brabant en Fryslan) en NU.nl. We maakten op basis van de online-uitslagentool een televisievariant: dezelfde data en ‘achterkant’, maar dan met een lik verf die past bij de televisievormgeving met een simpele interface die de studiotechnicus zelf kon bedienen.

De visualisaties tijdens de live-uitzending van Omroep Brabant

Frisse visualisaties tijdens de show van Omroep Zeeland

 

50 duizend pageviews (per minuut) 📈

Tijdens de uitslagenavond en nacht tikten alle graphics bij elkaar zo’n 50 duizend pageviews per minuut aan. Zijn we blij mee!

Wil je de visualisaties in actie zien? Hieronder check je enkele titels:

1Limburg | Gemeenteraad
Algemeen Dagblad | Gemeenteraad
Brabants Dagblad | Gemeenteraad
De Limburger | Gemeenteraad | Referendum
Hart van Nederland | Gemeenteraad
HMC (Noord-Hollands Dagblad) | Gemeenteraad
NOS | Gemeenteraad
NRC | Gemeenteraad | Referendum
NU.nl | Gemeenteraad
Omroep Flevoland | Gemeenteraad
Omroep West | Gemeenteraad
Het Parool | Gemeenteraad | Referendum
Telegraaf | Gemeenteraad

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder