Meldpunt Onveilig Verkeer gesloten: dit ontdekten we

Ruim zestienduizend meldingen en 77 duizend stemmen: met het Meldpunt Onveilig Verkeer hebben we, samen met de dertien regionale omroepen, een schat aan data over onveilige verkeerssituaties verzameld. Vanaf vandaag presenteren de omroepen de belangrijkste inzichten over het verkeer in hun regio.

Dit zijn de belangrijkste landelijke inzichten die LocalFocus door haar analyse verkreeg: 

  • Meer dan de helft van alle gevaarlijke verkeerssituaties zijn volgens de melder vooral gevaarlijk voor fietsers (50,8 procent).
  • Automobilisten staan op nummer twee, bij 22 procent van de meldingen zou de situatie vooral voor hen gevaarlijk zijn.
  • Wandelaars volgen op de voet met 21 procent van de situaties waarbij vooral zij als verkeersdeelnemer gevaar zouden lopen.
  • We vroegen melders ook aan te geven wat voor gevaar of gevaren er speelden. Zij konden hier meerdere antwoorden geven. Bij veruit de meeste meldingen spelen te hard rijdende auto’s een rol (44 procent).
  • Ook gevaarlijke kruispunten lijken veel voor te komen: bij 37 procent van de meldingen zou hier sprake van zijn.
  • Bij een op de vijf gevaarlijke verkeerssituaties speelt een gedeelde weg (waar fietsers bijvoorbeeld geen apart fietspad hebben maar samen met auto’s op de weg rijden) een rol.

Vanaf de lancering op 8 april tot nu toe zijn er maar liefst 73 publicaties verschenen, en dan hebben we vast nog wat mooie publicaties gemist. De kaart is in totaal ruim acht miljoen (!) keer bekeken.

Blije gemeente
Nog belangrijker dan die aandacht is het vervolg dat er aan deze informatie over gevaarlijke verkeerssituaties wordt gegeven. De eerste signalen stemmen gunstig: zo hebben de vele meldingen over gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers de aandacht van Gedeputeerde Dennis Straat van de provincie Utrecht
en is de gemeente Alkmaar – waar van heel Noord-Holland de meeste meldingen binnenkwamen – ronduit blij met het meldpunt. Ze zijn namelijk bezig met opstellen van een nieuw verkeersveiligheidsplan waarin ook de subjectieve veiligheid (hoe veilig voelen mensen zich?) wordt meegenomen. Daarbij kunnen ze de resultaten van het Meldpunt Onveilig Verkeer goed gebruiken, verklaren ze aan NH Nieuws.

Is het nu dan afgerond en afgelopen? Wat ons betreft niet. Met deze resultaten in de hand stappen een aantal omroepen naar wethouders en gedeputeerden, die vervolgens weer met de waardevolle informatie aan de slag kunnen om hun gebied veiliger te maken. Bovendien zijn er nog mooie vervolgverhalen te maken – hoe staat het bijvoorbeeld over een jaar met de gevaarlijkste situaties? Is de situatie verbeterd? Ook brengen we morgen naar buiten hoe het zit met gevaarlijke verkeerssituaties in de buurt van basisscholen. Hoe vaak komt dat voor? En wat zijn dat voor verkeerspunten?

Heb je zelf een goed idee voor een onderzoek dat je uit wil voeren met hulp van je publiek? Neem contact met ons op, we helpen je graag. Bekijk ook eens Mapgather, de tool die we gebruikten voor dit meldpunt.