Dit ontdekten we tijdens onze zoektocht naar asbest in Nederland

Het was jarenlang een wondermiddel, nu zijn we het in Nederland liever kwijt dan rijk: asbest. Ooit leek het perfect om mee te bouwen (want stevig, isolerend en brandwerend) en daarom zit de stof in talloze daken van huizen, schuren, loodsen en scholen. Maar als als je (te) veel van deze microscopisch kleine stofdeeltjes inademt, kun je op lange termijn ernstig ziek worden. 

Het asbestprobleem bezorgt de politiek heel wat kopzorgen. Vorig jaar werd flink gesteggeld over een mogelijk verbod op asbestdaken. Dat voorstel sneuvelde uiteindelijk. Het nieuwe plan: een fonds met leningen voor mensen die van hun asbestdak af willen.

Met behulp van het Stimuleringsfonds voor Onderzoeksjournalistiek dook LocalFocus in verschillende asbestcijfers. Daarbij deden wij enkele ontdekkingen:

  1. 75 miljoen euro aan subsidiegeld, bestemd voor het verwijderen van asbestdaken, kwam vooral in agrarische gemeenten terecht.

2. Meer dan de helft van dat subsidiegeld werd verdeeld in Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel

3. Opvallend genoeg is in bijna de helft van de gemeenten onduidelijk hoeveel asbest er op de daken ligt.

4. Gemiddeld eens in de twee dagen is er in Nederland sprake van een asbestbrand: brand in een gebouw waar asbest aanwezig is. In veel gevallen komt er asbest vrij. In de regio’s Twente en Groningen gaat relatief het vaakst een asbestpand in vlammen op. 

Onder meer het AD, 1Limburg en RTV Oost gingen met deze cijfers aan de slag en zoomden in op hun eigen regio. 

Benieuwd naar één van de verhalen of naar de cijfers over je eigen regio? Hier vind je ons onderzoek naar het subsidiegeld, op deze kaart zie je hoeveel asbest er in jouw gemeente ligt en in deze publicatie lees je alles over asbestbranden.

Deze onderzoeken zijn uitgevoerd met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en verschenen eerder in de Nieuwsdienst van LocalFocus. Andere projecten in het kader van deze subsidie zijn het Meldpunt Onveilig Verkeer en ons onderzoek naar ernstige bodemvervuiling met Follow the Money.

Wil je op de hoogte blijven van al onze onderzoeksprojecten en ander tof datanieuws?  Meld je dan hier aan voor Yordi’s nieuwsbrief.

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder