Zo maak je een live-gekoppelde grafiek in zeven stappen

Hoera! Met onze nieuwe visualisatietool maak je eenvoudig live-gekoppelde grafieken en cirkeldiagrammen. Zo kun je een grafiek op je website updaten met nieuwe data zonder dat je deze telkens moet vervangen. Dit werkt als volgt: je koppelt een Google-spreadsheet aan je zelfgemaakte grafiek. Alle cijfers die jij in deze spreadsheet aanvult, worden automatisch toegevoegd aan de visualisatie. 

Het team van LocalFocus werkt al een paar maanden met deze functie en nu kan jij er ook zelf mee aan de slag. In zeven stappen leg ik je uit hoe je dit doet.

Heb je nog geen account? Registreer je hier

Stap #1 Start een project

Om te beginnen moet je een project starten in de nieuwe grafiekmodule. Daarvoor hebben we een (tijdelijke) geheime ingang gebouwd. Houd de shifttoets ingedrukt terwijl je op ‘Visualisatie’ klikt om een nieuw datavisualisatie te maken.

Visualisatie

Als dit goed is gegaan verschijnt onderstaand scherm.

Stap #2 Bereid je data voor

Zorg ervoor dat je data netjes in een Google-spreadsheet staat. Ik heb zelf een simpel voorbeeld met appels en peren gemaakt. Wil je deze demo-dataset ook gebruiken om mee te oefenen? Kopieer dan deze tabel.

Appels en peren

 

Stap #3 Publiceer je Google-spreadheet online

Staat alles in je Google-spreadsheet goed? Dan kun je deze publiceren. Klik dan op ‘File’/’Bestand’ > ‘Publish to the web’/’Publiceer op internet’ > en klik nogmaals op ‘Publish’/’Publiceren’ in het venster dat verschijnt.

Stap #4 Kopieer de link

Kopieer de link uit de Google-spreadsheet naar het invulvakje in de visualisatiemodule (gemarkeerd in onderstaande afbeelding). De online tabel verschijnt gelijk in de tabelweergave van de visualisatiemodule van LocalFocus. Je dataset is nu gekoppeld! 💪

Stap #5 Label je dimensies

De visualisatietool herkent zelf welke ‘dimensies’ in jouw tabel voorkomen. Daar zijn er drie van: periodes (bv. dagen of jaartallen), categorieën (bv. appels en peren) en eenheden (bv. percentages en absolute aantallen). Controleer dit door met je muis over de tabel te bewegen.

Stap #6 Check je getalnotaties

Welke regio-instellingen gebruik je? Zijn je decimalen gescheiden door komma’s of punten? Selecteer de juiste optie.

Stap #7 Vormgeving

Klik op ‘Verkennen’ en kies de visualisatievorm die jij wilt. Vervolgens kun je naar de laatste tab ‘Creëren’. Geef je eenheid (of meerdere eenheden) een nette naam onder ‘Assen en tooltips’.

Je grafiek is klaar om gepubliceerd te worden! Klik hier om mijn resultaat met de appels-en-perendata te bekijken.

Gegevens die je nu aanvult in de Google-spreadsheet worden automatisch geüpdatet in de gepubliceerde visual. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van rijen of kolommen, of het aanpassen van cijfers. Het is niet meer nodig om een nieuwe embed-code toe te voegen aan de website wanneer je gegevens wijzigt.

Maak je eerste live-grafiek


Heb je vragen, opmerkingen of hulp nodig bij het maken van je eigen live-gekoppelde grafiek? Stuur dan een berichtje naar jelle@localfocus.nl.

 

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder