Zo willen wij jou wegwijs maken in het datadoolhof aan coronacijfers

Elke dag deelt LocalFocus ontzettend veel cijfers over het coronavirus met mediagebruikers in de vorm van grafieken en kaarten. We hebben de afgelopen weken hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Nu is het tijd voor een volgende stap: we gaan onze datavisualisaties voorzien van extra uitleg, die lezers helpen met het interpreteren van alle coronacijfers.

Meer dan twintig mediatitels gebruiken onze coronagraphics, waaronder NU.nl, Omroep Brabant en Het Parool.

Daarvoor slaan we de handen ineen met Newschain: Met hun tool maak je ‘uitklapblokjes’ waarmee wij de hoognodige uitleg en context bij onze grafieken en kaarten kunnen gegeven. Hoognodig, omdat sommige lezers anders verdwalen in de berg aan data. “Er komen gewoonweg enorm veel cijfers op mensen af”, vertelt Priscilla Tienkamp, datajournalist bij LocalFocus. “Hoe vaker je naar de kaarten en grafieken kijkt, hoe minder je weet wat ze nou wel en niet zeggen. Daarom willen we lezers meer aan de hand nemen bij het interpreteren van deze cijfers.

Dat klinkt best tof, maar waarom kunnen redacteuren die extra uitleg en context niet gewoon in de lopende tekst opnemen? Een belangrijke reden om het anders aan te pakken is gebruiksvriendelijkheid, vertelt Jolien van de Griendt, mede-oprichter van Newschain. “Zo wordt de content veel behapbaarder, zeker op een mobiel. En als je elk artikel over corona al hebt verslonden, wil je misschien niet nóg een keer lezen waarom je 1,5 meter afstand moet houden. Dan sla je die informatie even over”

Bij LocalFocus zijn we dol op beknopte en duidelijke informatie, en het voelde dan ook logisch om bij Newschain aan te kloppen. Op deze pagina vind je de zes blokken die wij hebben gemaakt. Later zal dit aanbod nog verder worden uitgebreid. Hierin geven we antwoord op de belangrijkste vragen die kunnen worden gesteld bij onze grafieken. Waarom moeten we het aantal IC-patiënten bijvoorbeeld goed in de gaten houden? Hoeveel mensen overlijden eigenlijk aan het coronavirus? En hoeveel mensen hebben er nou daadwerkelijk corona? Dat ziet er ongeveer zo uit:

plaatje ingeklapt

Alle redacteuren die gebruik maken van onze coronagraphics in online artikelen, kunnen deze informatieblokken nu eenvoudig toevoegen in hetzelfde bericht. It’s pretty straightforward: zij hoeven alleen de embedcode te kopieerplakken in hun eigen CMS-systeem. Wil je aan de slag met onze Newschainblokken, maar heb je toch wat hulp nodig? Stuur een berichtje stuur dan een berichtje naar mijn collega jelle@localfocus.nl.

Lees ook: Een kijkje achter de schermen bij LocalFocus in coronatijden
De afgelopen weken hebben we hard gewerkt aan het snel en helder presenteren van corona-gerelateerde cijfers, zoals het mogelijk maken van live-gekoppelde grafieken. Inmiddels maken meer dan twintig mediatitels (waaronder de NOS, NU.nl en het Belgische VRT) gebruik van onze coronagraphics. Wil je weten hoe we dit doen? Lees ’t in deze blog.

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder