Tutorial KML-bestanden

De informatie in deze blog is gedateerd. Veel gebiedsindelingen zijn inmiddels rechtstreeks in LocalFocus toegevoegd worden aan de kaart. Kijk hier voor een volledig overzicht van alle gebiedsindelingen. Meer informatie over toevoegen van KML-bestanden met eigen gebiedsindelingen of routes vind je op onze tutorialpagina’s.

Het is bij het maken van een Nieuwskaart met LocalFocus ook mogelijk om KML-bestanden toe te voegen. KML is een standaard voor geografische data en maakt het makkelijker om in één keer routes of gebiedsindelingen toe te voegen aan een kaart. In deze blog wordt uitgelegd hoe je KML-bestanden kunt gebruiken in LocalFocus.

Wanneer je zelf een KML-bestand hebt gevonden en wilt gebruiken voor de Nieuwskaart moet deze nog wel worden omgezet naar een spreadsheet. Daar kan onze KML to Spreadsheet converter voor worden gebruikt. Voordeel is dat met deze tool de bestanden ook versimpeld kunnen worden. Dat is handig omdat KML-bestanden enorm gedetailleerd kunnen zijn waardoor ze soms te groot zijn voor Excel en Google Spreadsheets.

Om de drempel zo laag mogelijk te maken, zijn de landen van de wereld, Nederlandse gemeenten, wijken en buurten hier alvast omgezet van KML naar spreadsheet:

In de kolom Geometry vind je telkens een lijst met coördinaten die een bepaald gebied of een route aangeven. Om deze gebieden te gebruiken in jouw eigen Nieuwskaart kun je de benodigde rijen selecteren en kopiëren naar je eigen spreadsheet (Google Spreadsheet, Excel of een anders spreadsheetprogramma). Ook is het mogelijk om met behulp van een filter bijvoorbeeld alle gemeenten in Groningen te selecteren.

Voorbeeld van filteren op provincie:

Op het moment dat je alle benodigde rijen in je eigen spreadsheet hebt staan, kun je de data toevoegen die je op de kaart wilt weergeven. Dit kan handmatig, maar het is ook mogelijk om data te koppelen op basis van de regionaam of -code.

Voeg zelf een kolom toe met bijvoorbeeld werkloosheidspercentage per gebied:

Wanneer alle gegevens zijn toegevoegd die je op je Nieuwskaart wilt weergeven kun je de data toevoegen aan het platform. Gebruik hiervoor “Vlakken vanuit KML-bestand” en knip & plak de data vanuit je spreadsheet. Ook is het mogelijk om een Google Spreadsheet direct te koppelen aan LocalFocus met bijkomend voordeel dat wijzigingen in je gegevens direct zullen worden doorgevoerd op de kaart.

Voeg data toe aan platform (1):

Voeg data toe aan platform (2):

Als je een kolom hebt met categorieën kan je deze in het platform definiëren als “kleur vlakken“. Bij Opmaak kun je vervolgens de verschillende categorieën een kleur geven.

Denk er bij het toevoegen van de data wel aan dat hoe meer gebieden je toevoegt des te langzamer de Nieuwskaart wordt. Het toevoegen van meer dan 1.000 gebieden in één keer kan gevolgen hebben voor de performance van het platform en op mobiel.

save image

Wil je Nieuwskaarten maken met andere gebiedsindelingen dan gemeenten, wijken of buurten? Of heb je andere vragen over het toevoegen van KML-bestanden? Dan kun je het beste even mailen naar jelle@localfocus.nl.