Coming soon: Nieuwe kaartmodule LocalFocus

Een upgrade. Een makeover. De noodzakelijke plastische chirurgie misschien? Hoe je het ook wil noemen, we zijn de kaartfunctie in het platform grondig aan het herzien. En vooral; grondig aan het verbeteren. Alles komt binnenkort namelijk samen op één plek. Of je nu iconen, bollen, lijnen of vlakken op de kaart wil laten zien. Of al die dingen tegelijk. Dit kan je binnen een paar weken van ons verwachten:

  1. Van twee kaartmodules naar één

Bij het uploaden van een dataset moet je nu nog verplicht een keuze maken: ga je voor een ‘visualisatie’ – een grafiek of vlakkenkaart volgens een administratieve indeling, bijvoorbeeld gemeenten – of voor een ‘nieuwskaart’, waar je vrij allerlei punten, lijnen en andere (geografische) vormen op kunt zetten? Deze tweedeling is ooit ontstaan omdat we steeds meer features hebben toegevoegd aan het platform. Dit leek ons een aantal jaar geleden vast best logisch, maar nu voelt het vooral verwarrend. Waarom zou je op twee verschillende plekken een kaart kunnen maken? 

We gaan daarom terug naar één grafiekbouwer – voor al uw betere lijn-,staaf-, puntenwolk-, en taartwerk – en één kaartenbouwer. De nieuwe kaartfunctie is een combinatie van de vlakkenkaart uit de visualisatiemodule en de nieuwskaart, waarmee je bijvoorbeeld punten op de kaart kan zetten of een route uit kan tekenen. 

Boven: Bij nader inzien toch wat onlogisch, twee modules om een kaart te maken

2. Veel meer vrijheid

Die combinatie geeft een hoop vrijheid. Zo hoef je van te voren niet na te denken wat voor soort kaart je wil maken, want alle gave geografische gereedschappen heb je binnen handbereik. Je combineert eenvoudig een puntenkaart op specifieke locaties met een vlakkenkaart van alle gemeenten. Te veel punten dicht bij elkaar? LocalFocus clustert ze voor je. Daardoor is ook een volle kaart nog bijzonder snel. Nog wat losse tekst als duiding erbij? Prima. Lijnen en vlakken tekenen? No problemo. De basemap uitzetten omdat de geografische ligging er toch niet toe doet? Even een vinkje uitzetten. 

Onder: Je hebt alle gave geografische gereedschappen binnen handbereik

  1. Werken met (geo)data zoals je gewend bent

Soms ‘teken’ je gewoon op de kaart, maar vaker zal je een dataset om willen zetten naar een kaart. Waar we in de twee kaartmodules voorheen met check boxes, menu’s, knoppen, blokken en knoppen in blokken in menu’s werkten, gaan we terug naar de basis: een spreadsheet. We hebben een interface zoals je kent van Excel of Google Spreadsheets nagebouwd. Daarin plak je simpelweg je tabel met cijfers per land of regio. LocalFocus zoekt vervolgens de juiste vorm op de kaart er bij. Tot slot geef je per kolom aan wat er mee moet gebeuren: een zoekbalk op de kolom met locaties, een kleur op de kolom met categorieën, een dropdown op een kolom met filters bijvoorbeeld. Iets aanpassen? Een niet gekoppelde locatie fixen? Dat doe je gewoon in de betreffende cel, zodat je altijd het overzicht houdt. Wysiwyg!

Boven: plak je simpelweg je tabel met cijfers per land of regio in onze eigen Excel-module en geef per kolom aan wat er moet gebeuren

4. Alle administratieve indelingen binnen handbereik

Voor een land dat qua oppervlakte op de 133e plaats staat, zijn we erg goed in het bedenken van veel verschillende administratieve indelingen. Van arbeidsmarktregio’s tot zorgkantoorregio’s: ieder gebied z’n eigen grens. Eerder maakte je met de visualisatiemodule wél allerlei kaarten met gebiedsindelingen in Nederland en (een paar in) België, maar niet met die van andere landen. 

Met de nieuwe kaartfunctie heb je alles binnen handbereik. Niet alleen meer indelingen binnen Nederland (wijk-, buurt- en postcodegebieden, ‘intergemeentelijke sociale diensten’ – oh jazeker), maar ook provincies van alle landen. LocalFocus zoekt automatisch het juiste ‘puzzelstukje’ bij een gebied en zet ze op de kaart.

5. Geocoden binnen het platform

Als je met data werkt die over een specifieke locatie gaat, bijvoorbeeld een adres, heb je lengte- en breedtegraden nodig om aan te geven waar op de kaart een icoon moet komen. Je gebruikte waarschijnlijk onze geocoder om een adres (of misschien wel duizend adressen) om te zetten in latitudes en longitudes: het is een snel en gebruikersvriendelijk tooltje, maar wel weer een nieuwe tab in je browser met foutgevoelig gekopieer en geplak als gevolg. Daarom hebben we een geocoder in het platform ingebouwd. Geef in de eerder besproken spreadsheetview in het platform aan welke kolom de locaties (een adres) bevat , en de geocoder gaat meteen aan de slag. Zo heb je instant de lengte- en breedtegraden in je spreadsheet en op de kaart staan. Handig!

Ontdek meer van ANP Localfocus blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder